miercuri, 7 noiembrie 2007

Primii pasi pentru indexarea Google

Cui i se adreseaza acest articol/tutorial?

Celor care tocmai au creat un site si vor ca intr-un timp sa fie indexat de google si sa apara printre primele intr-un google search. (probabil despre asta vom vorbi intr-un articol viitor).

Primii pasi…

Pentru inceput ceea ce trebuie sa faci este sa urmezi linkul http://www.google.com/addurl/ si acolo sa introduci datele care ti se cer pentru ca crawlerul google sau google bot sa indexeze si siteul tau.

Ai schimbat locatia sau numele? Nu e nicio problema poti indica lui google bot sa nu

indexeze siteul tau urmand instructiunile http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35301&topic=8459

(nu e nevoie decat sa plasezi un fisier cu numele robots.txt si cu continutul indicat de google in rootul siteului tau)

Urmatorul tool despre care cred ca ar trebui sa vorbim este Google Webmaster (https://www.google.com/webmasters/tools/).

In principiu toolul poate fi utilizat pentru statistici si diagnostice google pentru siteul tau.

Cum la momentul in care scriu acest articol siteul care face obiectul articolului (http://zeit.3x.ro/) nu a fost inca indexat voi reveni asupra acestei parti.

Ceea ce putem face este sa oferim un sitemap pentru site-ul nostru spre a fi evaluat si verificat de catre google.

Ce este un sitemap?

Un fişier Sitemap vă permite să ne furnizaţi toate datele despre toate paginile site-ului dvs. şi, opţional, informaţii despre acestea, cum ar fi care sunt cele mai importante pagini şi cât de des se modifică.

Prin trimiterea unui fişier Sitemap puteţi controla prima parte a proceselor de accesare cu crawlere/indexare: părerea noastră despre pagini.

Practic, exista un protocol pentru crearea unui astfel de fisier (https://www.google.com/webmasters/tools/docs/en/protocol.html). Aceasta este specificatia google ce deriva din http://www.sitemaps.org/protocol.php.

Cum ne creem un sitemap? Pai putem citi specificatiile protocolului si putem incepe sa scriem singuri xmlul sau putem utiliza un site care face exact acelasi lucru (http://www.xml-sitemaps.com). Trebuie sa-i furnizam adresa site-ului nostru iar el va face apoi cereri pentru fiecare pagina din site, ii va pune o prioritate default (aici putem interveni noi) si ca data a ultimei modificari data de pe server (in caz ca nu speficam noi alta).

Iata cum arata sitemapul siteului http://zeit.3x.ro/: http://zeit.3x.ro/sitemap.xml.

Ar mai fi de spus ca exista niste reguli furnizate de google pentru ca siteul tau sa fie gasit si indexat mai usor de google. Adresa este: http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=35769.

Urmatorul pas pentru a grabi indexare siteului nostru este inscrierea lui in cat mai multe directoare web.

Mai jos gasit o lista cu cateva directoare web free:

http://www.dmoz.org

http://www.webworldindex.com

http://www.maxdirectory.eu

http://www.diroot.com/

Cam atat pentru primii pasi pentru obtinerea unui loc cat mai bun in google search.

Urmatorul articol va fi despre Page Ranking si desigur voi aduce completari acestui prim articol.

© Ovidiu-Catalin Silica

Niciun comentariu: